Senaste inläggen

Av Frida - 15 mars 2009 10:33

4 dl ljummet vatten
4 ½ dl grovt ekologiskt rågmjöl
Dag1 : Blanda 2 dl vatten med 2½ dl mjöl. Plasta och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
Dag 3: Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl mjöl.Dag 4: Tillsätt ytterligare 1 dls mjöl och 1 dl vatten, blanda, plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn till

Av Frida - 15 mars 2009 10:28

Till 2-3 limpor:
25 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
surdeg av råg, det ska vara ca 2 dl, men jag brukar hälla i allt
1 msk mörk sirap (smörj måttet med olja först!)
2 tsk salt
2 tsk malen ekologisk kanel
4 dl ekologisk rågsikt/grovt rågmjöl
7 dl ekologiskt vetemjöl special
50 g hela hasselnötter
100 g ekologiska russin
1 påse blandad torkad frukt1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
2. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
3. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.
4. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
5. Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader varmluft.
6. Dela degen i 2-3 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
7. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
8. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
9. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.


Det här brödet är det absolut godaste jag vet! Det smakar bäst morgonen efter man bakat det, då har brödet hunnit ”fastna till”. Tack vare sötman från den torkade frukten behövs ingen marmelad som pålägg, de är faktiskt godast att äta med bara smör på. Brödet håller ganska länge i tät plastpåse utan att bli torrt tack vare surdegen. Prova detta bröd, du lär inte bli besviken, dessutom är det ett nyttigt och jättegott bröd!

Av Frida - 15 mars 2009 10:22

1 liten burk champinjoner eller annan svamp

1 msk vegetabilisk olja

225g nöt eller fläskfärs

1 tsk mörk soja

Ca 1 msk röd thailändsk currypasta

100g konserverade bambuskott, strimlade

1 krm salt100g räkor, skalade och hackade

225g böngroddar, grovhackade

1 msk finhackad salladslök eller gul lök

1 äggvita, lätt vispad

Jordnöts- eller annan vegetabilisk olja till fritering    

    Krama ur vattnet ur svamparna och hacka dem mellangrovt. Hetta upp en tsk olja i en varm wokpanna eller stekpanna och woka köttfärsen med currypastan tills den är genomstekt. Tillsätt mörk soja, bambuskott, svamp och lite salt. Rör på hög värme i 3 minuter.   

    Lägg i räkorna och woka i 2 min. Tillsätt sedan böngroddarna och woka ytterligare en minut. Lyft bort pannan från värmen och rör ner salladslöken. Ställ åt sidan för att svalna.   

    Dela filodegsplattorna i fyra delar så att det blir 24 st. Lägg en matsked fyllning längst ner på en tunn platta . Rulla plattan en gång över fyllningen så att den innesluts. Vik sedan in sidorna så att köttfärsen innesluts . Pensla lite äggvita om den vill veckla upp sig. Fortsätt rulla och försegla med äggvita.    

    Häll så mycket olja att det räcker till fritering i en wokpanna eller fritös och värm tills oljan blivit 180-190 grader. Fritera vårrullarna tills de är guldfärgade och frasiga. Se till att de inte ligger för trångt när de friteras.


    Om man inte vill fritera kan man pensla vårrullarna med olja och sedan baka dem i ugnen ca min. Man kan även tillaga dem som dumplings, då göra en sorts pastaliknande dumplingsdeg som man kavlar tunt och rullar runt om dem och sedan koka dem som små knyten i vatten! De två sista alternativen är troligtsvis godare, eftersom filodegen kan smakade lite mjöligt när den blivit friterad, fast det kanske även beror på vilken sorts olja man friterar i, jag friterade i solrosolja, blir säkert godare med jordnötsolja. Servera med sweetchilisås, soja och ev. crème fraiche.

Av Frida - 14 mars 2009 10:27


500g ekologiskt nötkött

1 aubergine

salt och peppar

olivolja, ekologisk

1 Gul lök, ekologisk, hackad

0,5 tsk chilipulver

1 tsk paprikapulver

1 röd chilifrukt, (hemodlad), hackad 1 Krossad ekologisk vitklyfta

5 dl hönsbuljong

1 burk hela konserverade tomater

2 dl ekologiska majskorn

200g räkor, skalade, köpta med skal på

Pressad potatis + grönsaker om så önskas

1. Skär äggplantan i 1 cm tjocka tärningar. Värm olivolja i en gryta. Lägg i äggplanta, lök, pepparfrukt och vitlök och stek på låg värme så att grönsakerna tar färg, rör hela tiden. Rör i paprikapulver och chilipulver och låt fräsa ytterligare någon minut.
2. Bryn grytbitarna i en het stekpanna med olja så att de får färg.
3. Tillsätt grytbitar, majs, hönsbuljong och tomaterna i grytan. Låt grytan puttre på låg värme i 40 - 50 minuter eller tills kötter är mört.
4. Rör i räkorna strax innan serveringen och smaksätt med hackad dill, salt och peppar och garnera med gärna med lite dillkvistar.   Denna gryta är matig och relativt enkel och snabb att göra. Här spelar dock kvaliteten på köttet stor roll. Desto bättre kött, desto kortare tid i grytan och tvärtom. Pressad potatis är utmärkt tillbehör eftersom grytan består av en stor mängd vätska. Kreolsk gryta går även utmärkt att äta som den är med lite bröd till!

Av Frida - 13 februari 2009 16:34

VaniljsamifreddoGlass är en perfekt avslutning på en lång och mättande middagsbjudning. Varför inte prova på att göra din egen glass? Det är enklare än vad man kan tro, dessutom är det definitivt nyttigare då du slipper tillsatser som smakförstärkare och farliga färgämnen. Dessutom kan du själv bestämma smakerna i din egen klass, varför inte prova att slänga i lite kakbitar, marshmallows och jordnötter? Använd din kreativitet, eller bara njut av denna ekologiska vaniljsamifreddon som den är!


6-8 pers

4 ekologiska äggulor

4 ekologiska äggvitor

1 urskrapad vaniljstång/ 1 knivsudd ekologiska vaniljfrön på burk

3 dl vispgrädde

Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vispa grädden i en annan skå. Vispa sedan äggvitorna ti ett styvt skum i en tredje skåla. Styvt skum innebär att äggvitorna ska vara som en fast smet, bunken ska alltså gå att vänta upp och ned utan att vitorna släpper från skålens kanter.  Blanda grädden med äggulorna och vänd sedan ned äggvitorna försiktigt. (Tillsätt nu ev. smaksättning efter eget tycke) häll smeten i en form som rymmer ca 1 ½ liter, t.ex en avlång brödform. Frys minst 3-4 timmar. Ta ut i rumstemperatur ca 30 min före servering, servera gärna med frukt och bär, eller prova min uppläggning nedan!


 Festliga chokladskålar till glassen

Klipp smörpapper i stora bitar, ca 16x16 cm. Klipp lika många bitar som middagsgäster. Använd muffinsplåt, vida koppar eller liknande för att kunna forma runda formar av smörpappret. Använd tejp för extra stadga. Tänk på att formarna bör vara vida, och försök att inte få för många veck i smörpappret, då blir det svårt att lossa chokladen när den stelnat.  Smält ca 250g mörk choklad, gärna krav och fairtraid-märkt. Fördela chokladen i smörpapprena, se till så att pappret får ett jämt lager choklad ända upp till kanterna, gör lika i alla. Låt stelna i kylen ca 30 min, lossa därefter försiktigt chokladen ur smörpapprena.

Nu har du fina chokladformar att skopa upp glassen i. Om några av chokladformarna går sönder vid lossningen går de fortfarande att använda. Du kan antingen smälta om chokladen av de trasiga och försöka igen, eller göra en snygg uppläggning av dem ändå, använd din fantasi!

Av Frida - 10 februari 2009 19:08

Japp, så blev jag mer förkyld som jag misstänkte. Idag har jag bara varit hemma och tagit det lugnt, missbrukar hushållspapper och tittat på film. Till middag blev det våfflor! Inte så nyttigt, men åh så gott. Jag åt väldigt många, med grädde och krusbärssylt - superblandning! Efteråt startade vi glassmaskinen och avnjöt "lite" yoghurtglass.

    Mitt "lite" innebär egentligen att det blev väldigt mycket glass, ovanpå det redan tjocka lagret våfflor i min mage. Men gott var det så jag får het enkelt stå ut med en gravid-liknande mage under pyjamasen. För ja, när man är sjuk så får man gå i pyjamas hela dagen lång!

    Ha det bra, och undvik alla snuviga människor där ute, (såvida ni inte tycker om att gå i pyjamas hela dagen och äta glass), =)

Av Frida - 9 februari 2009 18:41

Jag har precis tillagat och ätit en underbar thailändsk rätt med lövbiff och grön curry! Verkligen god, den gröna curryn är så annourlunda gentemot "vanlig" curry, godare dessutom. För dig som inte gillar curry kan jag berätta en hemlis: grön currypasta smakar inte curry!

    Här kommer länken till dagens goda middag: http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=18895

"Kelda kokos" finns inte längre i deras sortument, vanlig cocosmjölk används istället. Glöm inte bort att INTE öppna burken upp-och ner. Jag råkade göra det idag, vilket innebar att vätskan vällde ut, medans cocosmassan satt fast i botten, fick kämpa ett bra tag med min lilla sked för att få ut den :)

 Jag serverade den med quinoa, men ris, bulgur, eller couscous går lika bra. Om du äter enligt lowcarbhighfat-metoden kan alltid wokgrönsaker tillsättas för lite matigare gryta.

    Rekommenderas! Nu ska jag smälta maten sen blir det en omgång pilates, fundera lite mera på hurvida jag ska göra läxor eller inte, sedan sova.

    Kram och hej!

Av Frida - 9 februari 2009 14:56

Ja, nu sitter jag här hemma vid min dator... Skolan slutade för ett tag sen, och det kändes som om jag verkligen var på väg att bli förkyld. Har känt mig urrig, nyst, och snytit mig hela dagen. Men nu på eftermiddagen när jag kom hem, fick några marmelad-ost-skorpor och lite krav-thé i magen känns det lite bättre :) 

    Fast jag känner fortfarande en svag aning om förkylning, vi får se hur jag mår då jag vaknar imorgon, ont bakom näsan har jag fortfarande nämligen. Nu ska jag plugga lite, jag har en kemiuppsats, engelskauppsats, lite svenska och säkert lite annat att göra, jo teknikuppsats också, Jippie. Jag har dragit på alla uppsatser ett tag, men jag måste sätta igång med dem någon dag...Kanske inte idag dock. Vi får se.

    Härlig thai-mat ska jag i alla fall laga till lite senare :)

Presentation

Omröstning

Är min blogg läsvärd? Snälla svara :]
 Ja
 Vet ej
 Nej
 Första gången jag är här
 Ja, ladda upp mer!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards