Senaste inläggen

Av Frida - 20 april 2009 20:56

Det luktar minsann likör så som det ska, aprikoserna har svällt och flutit upp till ytan, små bubblor åker upp mot ytan då burken vickas lite lätt. Allt är som det ska vara då den tydligen skall vara klar, men min har bara jäst i snart 2 dygn, den ska jäsa 4-5 dagar. Kanske beror det på att jag lär glasburken stå i pannrummet ovanpå själva pannan... Det kanske blev lite för varmt vilket troligtvis ökade farten på processen. Men jag vet inte, den vill ju jäsa i ca 26-30 grader varmt så det borde inte vara någon fara..

    Jag vågar inte riskera något utan låter den nog bo kvar i sin glasburk, går det så går det, går det inte, så har jag i alla fall provat! Här är receptet förresten, för den vågade naturvänliga bakintresserade!


125 g torkade  ekologiska osvavlade aprikoser

50 g honung

25 g socker

250 g vatten.

Den ska stå varmt och skakas två gånger om dagen. Sen ska den silas. Processen tar ca 4-5 dagar.


Används istället för köpt massproducerad oekologisk jäst. Ett naturligare och miljövänligare val! Glöm ej att köpa ekologiskt socker, det både hjälper jäsningen och miljön. Kram på er, nu ska jag snart hoppa i säng!

Av Frida - 19 april 2009 09:50

Igår anlade jag ett litet experiment (som är beprövat tack och lov) nämligen vildjäst! Jag har länge gått och funderat på denna uråldriga metod till naturligt framställd jäst istället för den man köper i affären.

    Än så länge har ingenting skett med min jäst, men jag misstänker att inom de närmsta dagarna så kommer det hända grejjor i min "lilla" glasburk. Jag hoppas i alla fall det! Annars har jag slösat bort mina älskade torkade ekologiska aprikoser i onödan... Men, man måste ju våga prova! Recept och bild kommer lite längre fram, då det förhoppningsvis börjat hända något i min glasburk...

Av Frida - 14 april 2009 19:15

Idag gjorde jag mig en nyttig och god frukost som jag gjärna vill tipsa och inspirera vidare till de få stackare som läser detta :]


Hallonsmoothie: Mixa hallon med önskad mängd yoghurt, rör ner linfrön efter mixning, toppa med några mandlar och pumpafrön, och om du vill, lite torkade ekologiska aprikoser. Jag använde mig av Arlas Ekologiska Naturella yoghurt, den är otroligt krämig och lagomt syrlig - toppengott alltså!


Till detta åt jag ett av mina hemmagjorda hjärtformade dinkelknäckebröd med smör, sallad, skivat ägg och örtsalt ovanpå!


Vad brukar ni äta till frukost?

Kram Frida <3

Av Frida - 12 april 2009 17:23

I år gjorde jag mitt alldeles egna påskgodis för att slippa alla onödiga tillsatser och färgämnen. Bland annat gjorde jag dessa marshmallows, som är supergoda att grilla! Ikväll ska jag grilla några och festa på dem tillsammans med turkisk yoghurt, jordgubbar och kanske lite honing!


Marshmallows!


1,5 msk gelatinpulver
1 ¾  dl ekologiskt strösocker
1,25 dl ekologisk ljus sirap
liten nypa salt
vanilj efter smak, jag hade i ekologiska äkta vaniljfrön på burk

Gör såhär:

Börja med att sätta folie i en vanlig ugnsform form, jag tog en ungsform för limpor, och pensla den med olja.
Blanda gelatinet med 3/4 dl kallt vatten. ställ bunken (ta en ganska stor!) åt sidan och låt den svälla.

Under tiden gelatinet står och drar kan du förbereda resten.
Ta fram en kastrull och häll i sockret, sirapen, saltet och ¾  dl vatten. Ställ kastrullen på plattan och rör tills sockret är helt upplöst. låt sedan smeten koka upp kraftigt.


Häll sockersmeten i bunken med gelatinet. Rör om ordentligt och vispa sedan på högta speedet med elvisp. vispa länge, tills smeten är vit och väldigt kladdig ca 10 minuter, tillsätt vaniljen och rör lite till.

Ta en slickepott och pensla den med lite olja och häll smeten i formen. Sikta florsocker över. Låt smeten stå över natten. täck den inte med något.

Lycka till, väl värt ett försök om man gillar marshmallows!


Av Frida - 26 mars 2009 20:59

Vad damp ned i brevlådan igår då? Tro det eller ej men där låg den! Äntligen har jag fått kika i min Leilas nya tidning. Den var klart godkänd och innehåll mycket mysig och fint, tips, inredning, recept såklart och mycket annat smått och gott. Bland annat lite tips på hur man lyckas med att odla kryddor! Jag var i alla fall nöjd med tidningen, även fast den inte direkt riktar in sig på kvinnor i min ålder (15 år) utan mera de kring 30 som ska börja bilda familj och skaffa hus. Men smaken är som baken, och leilas tidning är värt ett försök om du är intresserad av ovanstående!


    Idag blev det köttbullar med brunsås, potatis och lingonsylt till middag. Gjorde en smet på 3 ägg, ströbröd, grädde, vitlök, salt o peppar och köttfärs. Tänk på att rulla stora köttbullar (inte enorma) då blir de saftigare! Eftersom vi har en fransk utbytesstudent i vårat hem just nu så passade det bra att bjuda på supersvensk mat, för vad symboliserar inte Sverige bättre än våra Swedish Meatballs?


   Kram Frida

Av Frida - 25 mars 2009 18:32

Jag har det svårt hemma med en mamma som hatar mig, min syster och min pappa. Trots att jag bara är 15 år har jag fått gå igenom mängder av svårigheter och sorg är inte ett främmande ord för mig. Jag vill bara påminna er som läser detta om att ta hand om varandra och de som ni älskar. Om du har en människa i din närhet som uppskattar dig, älskar dig och bryr sig om dig, var glad att du har den människan, var positiv och NJUT om livet är bra för dig idag. Vad som helst kan hända och ens liv kan krossas i tusen bitar på en enda dag, tro min JAG vet. Ta hand om varandra!!

Och var tacksam för de bra stunderna i ditt liv du har.

Kram Frida

Av Frida - 18 mars 2009 16:19

Ja, jag rullar faktiskt mina egna köttbullar - det blir otroligt mycket godare både att steka och koka! Igår gjorde jag en riktig klassiker hemma hos oss, nämligen polpettines i tomatsås, alltså små köttbullar som kokas i tomatsås - supergott! Här kommer ett smarrigt recept:


1 skiva bröd, rostebrödstyp

3 msk ekologisk mjölk

200g nötfärs

2 msk riven parmesan

salt och svartpeppar

Tomatsås:

1 förpackning ekologiska krossade tomater

½ lök, ej hackad

25 g smör

½ msk socker

½ tsk salt

4 portioner penne eller spaghetti gjärna fullkorn


1.Börja med tomatsåsen, dela den skalade lökhalvan, tomaterna, smör, socker och salt i en kastrull och låt det koka upp på medelsvag värme. Sänk värmen och lätt på ett lock.

2. Riv brödet och lägg det i en liten skål, häll på mjölken och rör om lite så att brödet suger åt sig av mjölken.

3. Lägg köttfärs, parmesanost, salt och peppar i en bunke. Krama ur mjölken ur brödet och lägg brödet i bunken, blanda ihop till en jämn färs. Rulla små köttbullar, de ska vara stor som bigarråer ungefär,. Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan, häll i lite salt.

4. Ta ur löken ur tomatsåsen och lägg försiktigt i köttbullarna, låt dem puttra i ca 15 min tills de är genomkokta. Servera med nykokt pasta!





Av Frida - 17 mars 2009 21:05

Glöm inte bort att köpa KRAV-märkta varor när du handlar! Om det är något du ska köpa KRAV-märkt så är det choklad och kaffe. Tusentals blir sjuka och många dör på odlingarna. Gör något för världen!


Om  någon har lust att läsa min uppsats om KRAV så säg gjärna till, inte för att det kanske är någon som är så värst intresserad av en främmande 15-årings skolarbete, men det är faktiskt läsvärt att veta vad KRAV egentligen står för, och hur maten som besprutas verkligen påverkar våran jord. Sov gott, nu ska i alla fall jag sova!


ps..glöm inte att skaffa en tygkasse att lägga matvarorna i, bojkotta plastkassarna, de är en stor miljöbov och otroligt onödiga, dessutom tjänar du på att inte köpa en massa kassar hela tiden..ds

Presentation

Omröstning

Är min blogg läsvärd? Snälla svara :]
 Ja
 Vet ej
 Nej
 Första gången jag är här
 Ja, ladda upp mer!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards